BATUM 2012

BATUM
27.10.2012
Batum Tren Garı

Tangur tungur pat kut giderken gelmisiz batum'a çok ses vardı trende ama insan zamanla alışıyor sanırım, uyumuşum ve güzelde uykumu almışım. Saat tam 07.00 ,hiç gecikme yok ,dedikleri gibi tam vaktinde geldik batuma. Gece yolculuğu yaptık Gürcistan da hava serin oluyor tren de soğuk olur diye düşünüyordum fakat tam tersine trenin içi çok sıcaktı hiç üşümedik. Zaten olur da üşüyenler olur diye kompartmanların içinde yastık,battaniye,çarşaf falan veriyorlar vakumlu amblajların içinde hepside temiz.




Ek ücret ödemiyorsunuz bunlara. Tren garı oldukça küçük ve burada da aynı durum söz konusu tren garından çıktığınız gibi taksiciler etrafınızı sarıyorlar 10 lari istiyor şehir merkezine götürmek için durum ortada ağız birliği yapmışlar :) ama hemen garın yanında şehir merkezine giden dolmuşlar var kişi başı 0,50 tetri istiyorlar yani iki kişi 1 lari yapıyor.

Ters Restoran

Ayriyetten belediye otobüsleri de var alternatif ulaşım için onları da kullanabilirsiniz. Biz dolmuştan yana tercihimizi yapıyoruz ve şehir merkezine doğru gitmeye başlıyoruz. Yol çok uzun sürmüyor hemen hemen 15 dakika, deniz kenarından güzel bir tur oluyor bu bizim için fakat ufak bir problem var hava azcık atıştırıyor.

Batunun doyduğu an
Şehir merkezine geliyoruz batum da tifliste olduğu gibi her yer inşaat halinde burası gürcistanın turizm merkezlerinden olduğundan genellikle otel inşaatları söz konusu ve buna paralel olarak yüksek yüksek resistanslar yapılıyor. Eski yapılarla yeni yapılar iç içe değişik bir görünüm söz konusu. Buarada batum Gürcistan sınırları içerisinde kalan Acara özerk devletinin başkenti. Şehir oldukça küçük ve kışa yaklaştığımızdan turizm sezonu kapanmış etraf boş , zaten burada Gürcüden çok Türk görmeniz mümkün hafta sonu ailesini alan doğu karadenizli vatandaşlarımız sınırı geçip buraya geliyorlar.

TL Bozulmakta
Etrafta Türk plakalı araba daha fazla hem sınıra çok yakın olmasından hem vizesiz hatta kimlik ile 1 tl karşılığında geçiş imkanı sunulduğundan böle olması da gayet normal. Batum yeni kalkınan bir bölge olduğu için bunada ihtiyacı var. Şehir merkezinde hem oteli arıyor hemde turluyoruz bu sefer kafaya koydum taksiye binmeden bulucam oteli :D Düşündüğüm gibi de oldu şehir halkı çat pat Türkçe anladığından zor olmuyor oteli bulmamız.

Saat 10.00 fakat otel görevlisi check-in 13.00 diyerek sadece bagajlarımızı bırakmamıza izin veriyor. Yerleşemiyoruz  odaya ,sinir herif. Harita istiyorum bir tane veriyor yaklaşık 3 saatimiz var batuda beklemenin bi ankamı yok diyor çıkıyoruz otelden önce bir şeyler atıştırıyoruz. Sonra haritaya bakarak gideceğimiz yerlerin planını yapıyoruz,yapıyoruz yapmasınada hepsi dip dipe zaten küçük biyer olduğundan gezmek görmek çok vaktimizi almayacak gibi.
Medea Heykeli
Etraf geniş park ve yollarla düzenlenmiş her girdiğiniz sokakta ya bir heykel yada bir park çıkıyor karşınıza ilk durağımız medea heykeli yunan mitolojisinden bir prenses kendisi geniş bir alanın ortasına yerleştirilmiş bu alanın etrafında elçilikler ve oteller mevcut kaldığımız otele de 100mt. uzaklıkta. Sonra deniz kenarından yürüyelim diyoruz ali ve nino ya gideceğiz up uzun bir sahil şeridi var, park düzenlemesini iyi yapmışlar motorlu araç giremiyor bu alana isteyen bisiklet kiralayabilir.
Alfabe Kulesi
Yürürken karşımıza  Alfabe kulesi çıkıyor ; Gürcistan dünyada kendi yarattığı alfabeyi kullanan tek ülke bunuda güzel bir şekilde görselleştirmişler hemen yanında Deniz feneri tabi restore edilmiş 2012 model olmuş ama ilk yapılış tarihi 1800 ve geldik Ali ve Nino ; Kurban  Said in çok satanlar listesine girmiş romanından esinlenilerek yapılmış Türkiye ve Gürcistan arasında ki dostluğun sembolü görkemli büyük ve güzel bir çalışma olmuş. Sahilden yürümeye devam ediyoruz Harikalar Parkı büyükce bir dönme dolap sahil kenarında gezilecek başka bir durak kalmadı
Orta Cami
Şimdi orta camiyi gideceğiz. Batumda başta Türk olmak üzere müslümanların toplu olarak yaşadığı bölge burası. Zaten geldiğinizi hemen anlıyorsunuz Türkçe konuşanlar çoğalıyor ve tabi dinlencilerde. Küçük ufak tefek bir cami ama olması bile büyük gurur verici oturup iki çay içip dinleniyoruz batuyla burada güzel Türk yemekleri yiyebilirsiniz arhavi restoranı tavsiye ederim .
Piazza

Şimdi piazza ya gidiyoruz piazza batumda konserlerin , gösterilerin düzenlenip güzel, seçkin İtalyan mutfağından yemekler tadabileceğiniz İtalyadaymışcasına bir his uyandıran bir yapı.
St. Nikolas kilisesi

Hemen aynı sokakta St. Nikolas kilisesi de var içeride düğün  olduğundan pek sokmak istemiyorlar fakat anlayışla karşılayıp izlememize izin veriyor kız tarafı giriyoruz fotoğraf çekmek yasak .
Ermeni kilisesi
Bir üst sokaktaki Ermeni kilisesine gidiyoruz çok daha sadece bir iç dekorasyonu var ve heryerde ne iştir siyon yıldızı kabartmaları mevcut ermeni- yahudi ilişiği bariz ortada.
Virgin Mary kilisesi

Son iki yer kaldı -sinagog ve virgin mary kilisesi .Kutsal meryem kilisesi batumdaki en büyük kilise 10 dakika yürüyerek buraya da geliyoruz. Gelinler damatlar sıraya girmişler , 5 çift var . İçeri giriyor ve burada da bir düğün izliyoruz Allah sonumu hayır etsin Gürcistan gezisinde ne çok düğün gördüm bu bir işaretmidir nedir :) Saat 13.30 son bir yer kaldı sinagoga doğru yürüyoruz. Tahminimce almayacaklar içeri ama olsun denemekte fayda var. Farklı bir şey olmadı kapıları kapalı zile bastım bastım ama açan falan yok dışarıdan yapıyı görebiliyoruz sadece . An itibari ile batumda gezilip görülecek tarihi bir yer kalmadı 4 saatte her tarafını talan ettik artık otele dönüp yerleşmeli biraz dinlenip akşam üstü gezmeli kumar oynamalı cluplarda eğlenmeli :D Otel beklediğimin ötesinde içerisinde jakuzisi bile var Yardımcı Dökümanlar-GEO otele ilişkin fotoğraflara bakabilirsiniz tavsiye ederim.
Batunun Kumarla ilk tanışması :)
Akşam saat 20.00 gibi çıkıyoruz otelden etrafta az sayıda insan var sezon bittiğinden birçok yerde kapalı adjara casinoya sokuyorum batuyu .Ortamı görüyor hiç hoşuna gitmiyor beklediği gibi değilmiş ee napsın çocuk tv lerde sinemada izliyor filmleri ocean's gibi kumarhaneleri bir şey sanıyor birde 1 saatte 60 lari parasını kaptırınca makinelere daha da tilt oluyor. İyi old aslında bu alışmasın hiç gerek yok çıkıyoruz kumarhaneden sheraton otelin diskosuna  gidiyoruz. etraf sap kaynıyor 5 kız 50 erkek gibi bir durum söz konusu burasıda açmıyor batuyu taylanddan sonra ee haklı tabi çocuk :) çıkalım diyor çıkıyoruz sahilden otele doğru yürüyoruz 4 tekerlekli bisikletlerden kiralıyoruz. Daha bir eğleniyor benimde hoşuma gidiyor bisikletle hız limitini aşıyoruz , merdivenlerden iniyoruz :) yapacak birşey kalmadı otele dönüp yatıcaz ertesi gün artık Yurda dönüş vakti.

SARP SINIR KAPISINA DOGRU
28.10.2012



Dün geçerken görmüştüm orta caminin alt yolunda büyük bir alanda minibüsler duruyordu. Otelden ayrılıp oraya doğru yürüyoruz eski batum merkezinden geçiyoruz tabi yapılar restore edilmiş ama hepsi 2-3 katlı olunca modern bi nostalji oluyor. Batumdan sarp sınır kapısına minibüsle ulaşım imkanı var taksi ilede gidebilirsiniz 25 lari istiyorlar minibüs kişi başı 1,5 lari ve zaten yakın olduğumuzdan 30 dakika sürüyor sınıra varmamız. Hem bayram dönüşü hemde trabzondan uçağa bineceğimiz için vakit kaybetmeden Türkiyeye geçmek istiyoruz. Sınır tahmin ettiğimiz gibi çok kalabalık 2 saat geçiyor beklemekle pasaport kontrolden çıkmak. Oda ne duty free ye giriyorum herşey çok pahalı Marlboro gürcistanda 2.7 lari duty freede 6 lari şaka gibi içkilerde aynı orantıda pahalı ve şarap yok .Allah kahretsin duty freede ucuzdur diye düşünüp almamıştım faka bastım resmen siz siz olun sınıra gelmeden içki şarap sigara alın batumdan yoksa sinir krizi geçirirsiniz.

Artık Türkiyedeyiz Buradan Trabzona direk ulaşım yok yurdum insanı resmen rant sağlamış. Sarp sınır kapısı - m.kemal paşa - hopa - arhavi - rize ve trabzon olarak 6 aktarmayla ulaşıyorsunuz toplamda yaklaşık kişi başı 30 tl tutuyor ve en büyük sorun dolmuşlar dolmadan kalkmıyor. Tam bir rezalet .

Neyse ki Trabzona uçağı kaçırmadan gelebildik. Hatırlatayım bizim olduğumuz dönemde batumdan türkiyeye uçuş yoktu şuan pegasus havayolların seferleri mevcut. Gürcistan görülmesi gereken bize yakın ve güzel bir ülke çok şey beklemeyin karı kız eğlence falan bayram tatillerinde gidilmek için ideal. Gezmek güzeldir . kaybolmayı sevin !

0 yorum:

Yorum Gönder